QR Code Business Card

Er zijn van die mensen die meteen aanwezig zijn als ze een vertrek binnenkomen. Die meteen gehoord worden als ze hun mond opendoen. Van die mensen waarvan je graag wilt dat zíj de beslissing nemen, omdat je weet dat ze integer zijn. En je bent niet de enige die dat weet. Je weet dat anderen het ook weten. Hoe komt iemand aan een dergelijk overwicht? Is dat omdat hij of zij voldoende leiderschapstrainingen heeft gevolgd? Omdat ‘ie zo mooi is of zo veel weet? Of misschien is het omdat hij of zij het spel goed speelt? Ik denk niets van dat alles.

Ik denk dat deze mensen gewoon rustig het midden bewandelen, zoals Aristoteles het kenmerk van voortreffelijkheid zag: niet te veel en niet te weinig. Niet arrogant en niet onderdanig. Niet demonstratief en niet bescheiden. Niet luid en niet stil. Niet dominant maar wel heel erg aanwezig.

Je bent aanwezig of je bent het niet. Het gaat hier om een ‘je ne sais quoi’ dat iedereen voelt. Moet je daarmee geboren worden? Dat helpt wel natuurlijk. Maar sommigen doen een dergelijke natuurlijke dominantie op in de loop van hun leven. Doordat ze veel meegemaakt hebben, of doordat ze zijn gaan beseffen dat ze ook maar een mens zijn met alle verlangens en eigenaardigheden die daarbij horen.

Natuurlijk dominanten zijn mensen zoals jij en ik. Met net zo veel onzekerheden, angsten, miskleunen en dwaasheden. Bij hen is er ‘onder de oppervlakte’ net zo veel en net zo weinig om van te schrikken als bij anderen. Het verschil is dat zij zich nergens voor schamen en zich ook geen enkel moment beter voor willen doen dan ze op dát moment zijn. Daarmee zijn ze maximaal in het moment aanwezig en voelt iedereen zich veilig bij hen in de buurt.

Wil je natuurlijke dominantie verwerven? Blijf dan staan waar je staat en kijk wat daar staat, normvrij. Gooi elke meetlat overboord bij het kijken naar jezelf; kijk goed en lang. En hoe meer je durft te zien, des te aanweziger je bent; wat je ook doet.

Deze blog bevat ideeën uit mijn boek de ZIN aan het werk.

Schrijft u hier in als u bericht wilt ontvangen wanneer de volgende ZINblog verschijnt.

Wilt u meer ZINblogs lezen? Klik hier.