QR Code Business Card

Afgelopen vrijdagavond mocht ik mee op een rondleiding en petit comité in het Van Goghmuseum. De schilderheld wordt steeds nader onder de loep gelegd. Ze zijn nu aanbeland bij de zandkorrels en de luisjes die zijn doeken bevolken. Onze gids, Head Development and Events, had een prachtig warm timbre dat af en toe wat hees leek. Ik liep me af te vragen of zij nu wel of niet moeiteloos praatte. Als je zo’n baan hebt zou je daar een ‘truc’ voor moeten hebben, zo peinsde ik.

Dus ik vroeg haar of het overstemmen van de menigte haar moeite kostte. ‘Ik ben het gewend’, zei ze, waardoor ik mijn vraag meteen al een beetje onbenullig vond. ‘En ik heb zangles gehad’. ‘O, wat leuk ik heb ook jaren zangles gehad’, riep ik meteen in mijn nooit aflatende hang naar verbondenheid. Ze vroeg wat ik deed en op mijn antwoord: ‘workshops over zingeving’ zei ze. ‘Wat enig, ik wil altijd nog zo graag workshops over talentontwikkeling geven. Waarop ik mijn nieuwe boek te voorschijn haalde en zei: ‘De Kunst van het Stralen’ gaat ook over persoonlijke ontwikkeling.’ ‘Je schrijft! Ik wil ook een boek schrijven’, vertrouwde ze me toe en we voelden ons al meer en meer verbonden. ‘Ik dacht aan een detective die speelt in Het Van Gogh Museum’, voegde ze eraan toe en ‘maar ik kan niet schrijven’. ‘Ik ben door heel veel magazines afgewezen voordat ik journaliste werd’, stelde ik haar gerust.

We bleven staan bij een wand met biografische gegevens over Van Gogh. ‘Vincent werd laatste in zijn klas bij tekenen’, was daar te lezen. En verderop, ‘De Aardappeleters was Vincent’s zelfgeprezen meesterwerk maar werd door niemand in zijn omgeving gewaardeerd.’

Willen is kunnen. Maar waar ik dan weer mee zit: als je meerdere dingen tegelijk wilt, werkt het dan ook?

Marlou van Paridon schreef eerder de ZIN aan het werk (2012) en  De Kunst van het Stralen (2013).

Wilt u meer ZINblogs lezen? Klik hier.