QR Code Business Card

Bijna helemaal goed, die kersttoespraak van onze Beatrix. Ik geloof dat het werkelijk haar woorden waren.

Maar bij één passage kreeg ik de hik. Het was bij “Geloof is vertrouwen dat ons leven uitstijgt boven het alledaagse”. Hoezo moet het alledaagse overstegen worden?, dacht ik terwijl ik het laatste stuk kerstbrood naar binnen werkte. Daar komt nu juist al dat gedoe van. Het gedonder is een gevolg van het geloof dat we wat van waarde is elders moeten zoeken, ergens in de wolken, in een groter huis of een hogere baan, of buiten dit leven. Zo kunnen we met z’n allen tot in den treuren doorgaan met het afschuiven van verantwoordelijkheid om de wereld dagelijks een waardevolle plek te maken.

Hij klopte ook niet met de rest, die zin. Onze koningin had het over saamhorigheid, over vertrouwen in het klein en in het groot, over trouw aan jezelf én verantwoordelijkheid voor elkaars toekomst. Dat vind ik allemaal geweldig, maar ik meen dat wie daaraan wil werken het alledaagse tot hoogste goed moet verheffen. Die moet niet bezig zijn met elders, eerder of later, maar met hier en nu. Niks mooier en beter. Alles wat we nodig hebben is er al. We hebben onszelf en elkaar, een lichaam en een ziel om alles uit het leven te halen. Het enige dat tussen ons en het aardse paradijs in staat is de wens om het alledaagse te overstijgen; om meer en beter te worden en elkaar te vertellen hoe dat moet – op straffe van uitsluiting. Deze religieuze erfenis moesten we nu maar eens opdoeken.

Ik denk zelfs dat Beatrix het met me eens zal zijn. Ik heb niets tegen God, maar laten we een andere functie voor hem of haar verzinnen. Laten we zeggen: dat hij of zij er is maakt me blij, maar niet ‘ik word opgetild’. Ik wil maar één ding overstijgen en dat is het vermeende verschil tussen mensen. Ik zou vertrouwen in elkaar tot norm willen maken. Dat gaat  over onvoorwaardelijkheid, vandaag en morgen, hier en nu; niet omdat we in hetzelfde geloven, maar omdat het goed voelt.

 

Deze blog bevat ideeën uit mijn boek ‘de ZIN aan het werk‘, te bestellen via deze website: bestel de ZIN aan het werk zonder verzendkosten.

Schrijf je hier in als je bericht wilt ontvangen wanneer de volgende ZINblog verschijnt.